Környezet

A telkek Sóskút helységben fekszenek, 800 méterre a Budapest és Balaton közötti  M7-es autópályától, és 23 km távolságra Budapesttől  Dél-Nyugati irányban. Az autópályáról közvetlen lehajtóval elérhető a település. Sóskút 2800 Fő lakosú község a közvetlen autópálya lehajtónak köszönhetően az elmúlt időszakban dinamikus fejlődésnek indult.
A telkek egy Déli fekvésű kisebb domboldalon helyezkednek el 5%-os lejtésű területen. Minden parcellának  teljes panorámája van a közeli erdővel borított lankákra, vagy a településre. A terület a Habsburg dinasztia magyarországi kastélyának szomszédságában, egy környezetvédelmi terület mellet fekszik, ahol számtalan védett növény- és madárfaj található. A Villapark a Funduklia-völgy mellett terül el.

 

Funduklia-völgy:
Az Érd-Sóskúti-fennsík 170-220 m-es tengerszint feletti magasságot elérő területébe mintegy 15-35 m mélyen vágódott be az az aszóvölgy, amelyet a helybeliek csak Mélyárok néven emlegetnek, ám a külö-nösen hangzó Fundoklia-völgy néven vált ismertté. Hossza mintegy kilométernyi, de völgyfőjét, felső harmadát elválasztja az M7-es autópálya az alsó, meredek oldalú résztől, amely természeti értékei miatt, 1999 tavaszán helyi védettséget kapott.

 

A terület igazi csemege a növények iránt érdeklődők számára, gyepei és völgyalji bozótosa több megle-petéssel is szolgált a kutatóknak: az itt előforduló, több mint 300-féle növényből 32 a védett faj, 10-12 növénytársulásából 5 fokozott védelemre és 1 védelemre javasolt, ezek közül 2-nek különleges, helyi változata él a völgy környékén. Az állatvilág kevésbé kutatott, eddig mintegy 20 védett gerinces (emlős, madár, hüllő) és még ennél is kevesebb védett gerinctelen faj jelenléte bizonyított, de valószínűleg ennek többszöröse, a környék bőven rejteget még érdekességeket.
Különlegességét fekvésének és kőzetanyagának köszönheti. Hazánk hegységei zömmel középidői üledékekből állnak vagy vulkáni eredetűek. Fiatal mészkő csak kevés helyen maradt a felszínen, mivel vagy lepusztultak az idősebb kőzetekről, vagy az utolsó 5 millió év vastag üledékrétegei fedték be. Ilyen fiatal mészkő, a 10-15 millió évvel ezelőtti sekély tengerekben, főleg csigák és kagylók héjából összecementálódott szarmata mészkő, amely a Tétény-diósdi térség és az Érd-Sóskúti-fennsík felszíni kőzete. E mészkő jellegzetessége, hogy könnyen aprózódik, porlik, ezáltal felszíne szinte állandóan mozog, így csak a laposabb térszinteken, vagy a horpadásokban alakulhat ki rajta talaj, a vékony, gyorsan kiszáradó redzina. Ebben a sajátságában nagy hasonlatosságot mutat a nagyon nehezen málló, ám jól porlódó dolomithoz.

 

A villapark északi szomszédja egy 72 hektáros fenyő és csertölgy erdő, ahol gyakran figyelhető meg őz és egyéb kistestű állatok. Gyakran ad helyet tájfutó és természeti versenyeknek az erdő és a mellette található gyepterület. Kiváló terep kiránduláshoz, természetjáráshoz, botanikai élmények megszerzéséhez.

 

A sóskúti mészkő felhasználása 400 éves múltra tekint vissza. A településen épült házak már akkor is a Sóskútról származó kőből épültek. A sóskúti bányákban készültek a millenniumi létesítményekhez, a kőépítő- és szobrász elemek. Innen szállítottak követ a budapesti, a bécsi operaház, a Lánchíd, az Országház, a Bazilika, a Budai vár építéséhez és a Lánchídon található oroszlánok alapanyagai is innen származnak.

 

A Villapark észak-keleti részén található PAX-liget, mely a műholdképeken is kivehető PAX feliratot takarja és az M7 autópálya 27 km-től is jól kivehető.